2 Weken Wandelen in 1 shirt, Kan Dat? Mijn Ervaring met Merinowol van Dilling

Ik transpireerde altijd al snel en veel tijdens sporten en bewegen, en zowel overgewicht als overgang hebben dat er de laatste jaren bepaald niet beter op gemaakt.

Zo zie ik er uit na een uurtje bergop lopen in de Serra da Lousa in Portugal –>

Oververhit, met zoutplekken in mijn shirt!

Bezweet en rood aangelopen tijdens een bergwandeling

Bergen was in mijn tas na een weekendje wandelen

Voorheen wandelde, sportte en danste ik in katoenen shirts. Die dragen namelijk een stuk fijner dan benauwde polyester varianten waarin ik al ga zweten als ik stil zit.

Na de sportschool, of de dansles gingen die shirts linea recta de wasmand in. Ze waren drijfnat en stonken (na het opdrogen) naar zweet.

Gevolg: de wasmachine draaide overuren als ik lekker veel bewoog.

Afkoelen tijdens de pauzes door mijn bezwete shirt

Een nog groter probleem dan overstromende wasmanden en niet fris opdrogende shirtjes, was dat ik tijdens pauzes hartstikke koud werd in mijn kleddernatte shirt. Ik trok er dan maar tijdelijk een fleece of regenjas overheen aan, maar dat werkte verre van ideaal.

Doordat de laag direct op mijn huid nat was, koelde mijn romp teveel af tijdens het rusten, met rillingen en stijfheid tot gevolg als ik te lang bleef zitten.

Droog blijven tijdens hiken kan, met het juiste materiaal

Wist ik veel, ik dacht “katoen is puur natuur, en lekker ademend, dus zeer geschikt”. Maar daar klopte dus geen snars van.

Gelukkig wezen meer ervaren lange-afstands-wandelaars me jaren terug al op het belang van een basislaag aan kleding, die vocht snel van het lichaam weg transporteert. Katoen blijft nat en is dus niet echt geschikt als eerste laag, merinowol en high tech sport shirts zijn vele malen geschikter.

In de zomer bevielen de synthetische sportshirts die ik had me prima, al moesten ze wel iedere dag gewassen worden. Deze winter ben ik het grootste voordeel van merinowol shirts gaan testen:

Merinowol is zelfreinigend, geurbestendig en antibacterieel

Bij de shirts van Dilling die ik kocht ( van biologische merinowol, verwerkt zonder rare chemicaliën, met oog voor dierenwelzijn) stond in de was instructie duidelijk dat merinowol veel minder vaak gewassen hoeft te worden door deze eigenschappen.

Maar ik kon niet echt geloven dat ik meerdere dagen zou kunnen zweten in een shirt, zonder mijn neus op te halen voor mijn eigen okselgeur. Dus besloot ik het uit te proberen, terwijl ik alleen in Cadzand verbleef.

T-shirt dagelijks luchten na het wandelen

Iedere dag maakte ik een stevige strandwandeling, iedere nacht hing ik mijn shirt aan een hangertje bij het open raam. Na 14 dagen intensief gebruik hoefde ik mijn T-shirt nog steeds niet te wassen, het rook echt nog niet naar zweet.

Ik heb een zeer scherpe neus en haat oude zweetlucht, dus check dit doorlopend 😉

Dit is geweldig nieuws! Minder bagage, minder was!

Niet alleen hoef ik komende maand tijdens mijn trainingsweekendje hiken veel minder kleding in mijn rugzak te proppen, het scheelt ook nog eens enorm in water en wasmiddelgebruik. Super duurzaam bezig dus.

Na 14 dagen moest ik mijn shirt wassen…

Maar niet omdat het stonk! Het ging de was in, omdat ik een ongelofelijke knoeipot ben, en ik een puinhoop maakte van een broodje met zachtgekookt ei, rauwkost en humus.

Het is een wonder dat het me 14 dagen gelukt is om er niet op te knoeien… (dat zal in de zomer wel anders zijn, nu droeg ik er vaak een fleece laagje overheen 😉 )

De Dilling Wasgids voor Merinowol vind je hier

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “2 Weken Wandelen in 1 shirt, Kan Dat? Mijn Ervaring met Merinowol van Dilling”

 1. Grappig, jouw op een na laatste opmerking 😀 en erg herkenbaar! Maar je hebt gelijk over die Merino wol. Ik heb er nog geen gekocht (net als jij probeer ik zo duurzaam mogelijk te zijn en koop daarom zelden iets), maar ik mocht er vorig jaar eentje proberen van een vriendin. Heerlijk. Ik zweet nauwelijks, dus daar deed ik het niet voor, maar het zit ook zo heerlijk om mijn lijf.

  Binnenkort zal ik toch maar eens in de buidel tasten! 😉

  Reply
  • Aha, een mede-knoeier hahaha. Dat is 1 van de redenen dat ik van prints op kleding hou, dan vallen de vlekken minder op. En ik heb ook geen lichte kleur merinowollen shirt gekocht, dat is een zeker recept voor een boezem vol verkleurde plekjes, want eigeel en tomatensaus en kerrie geven ingewikkelde vlekken….

   Ja het draagt echt heel fijn, en het houdt je goed op temperatuur. Ik ben benieuwd hoe ik het in warmer weer ga ervaren. Als het dan ook voor me werkt ben ik helemaal mega blij. Er staat een weekje wandelen langs de Portugese kust met kindlief voor eind augustus in de agenda, gegarandeerd heet zweetweer 😀
   Als ik ook in warm weer prettig in merinowol kan lopen is niet alleen mijn rugzak minder zwaar, maar hoef ik ook niet iedere dag direct een handwasje te doen!

   Reply
   • Laat maar weten hoe dat in het warme klimaat bevalt tegen die tijd! Wij gaan in juli de hitte hier even ontvluchten met een bezoek aan Noord-Spanje. Helaas net in een andere tijd dan jij in Portugal zit.
    Een fijne tijd gewenst!

    Reply

Leave a Comment

Verified by MonsterInsights