Hoe blijf je lekker warm tijdens een wandeling in de winter?

Ook in de winter kan wandelen heerlijk zijn, als je weet hoe je jezelf warm en droog houdt in koud of regenachtig weer. Een goede voorbereiding maakt een groot verschil.

Droog blijven is belangrijk om geen warmte te verliezen

Zorg er voor dat je niet nat wordt! Niet alleen van buitenaf, door mist, regen of sneeuw, maar ook van binnenuit (door transpireren) kunnen je kleren goed vochtig worden. Of gewoon kletsnat, zoals op de foto hier, genomen tijdens een citytrip door Riga met mijn moeder – ik was enorm blij met mijn ademende wind- en waterdichte jas.

Als je net als ik veel en gemakkelijk zweet, is droog blijven tijdens het lopen een uitdaging, ook in droog weer.

Afhankelijk van het weer en de omstandigheden draag ik ademende sportshirts van hightech materiaal, die mijn zweet onmiddellijk van mijn huid af naar de volgende laag kleding transporteren, of een shirt van goede kwaliteit merino wol.

Wat je ook kiest, blijf weg van katoen tijdens een lange (winter) wandeltocht!

Ik weet het, katoen draagt comfortabel, is een natuurlijk materiaal en het ademt. Het lijkt ideaal te zijn.

Maar op het moment dat katoen nat wordt, koelt het je lichaam drastisch af.

Het duurt trouwens tijden voordat het weer droog is. Zowel na een zweetaanval, als na een regenbui. Of na een snel handwasje onderweg. Daarnaast is het zwaar en volumineus – dit laatste is vooral van belang tijdens een meerdaagse tocht waarbij je je eigen bagage op je rug draagt.

Kortom, tijdens mijn langere, zwaardere natuurwandelingen vermijd ik het dragen van katoenen shirts.

Voor een dag wandelen in een stad lap ik mijn eigen ‘geen-katoen-regel‘ meestal aan mijn laars, omdat ik me bepaald niet op mijn gemak voel met wandel- of kampeerkleding in een stadse omgeving. Ik wil er ook gewoon wel een beetje leuk uit zien als ik op stap ga. Maar heel regelmatig krijg ik het na een tijdje stevig doorstappen, bij het vallen van de schemering, of tijdens een pauze terwijl ik op een bankje van de omgeving geniet, alsnog koud doordat mijn doornat gezwete shirt mijn rug afkoelt.

Draag laagjes om warm te blijven

Om je gedurende de dag goed aan te kunnen passen aan veranderende weersomstandigheden en wisselende inspanningsniveaus is het raadzaam om het drie-lagen-systeem voor je kleding te hanteren.

Zo begin je comfortabel ingepakt tijdens je winter wandeling, maar kun je als je eenmaal opgewarmd bent gemakkelijk een laag ‘afpellen’ en in je rugzak stoppen, voordat je stevig begint te zweten.

Als je in Nederland of een ander gematigd klimaat wandelt is dit drie-lagen-systeem vooral belangrijk voor het bovenlijf. In meer extreme temperaturen geldt hetzelfde principe ook voor je benen.

Het drie-lagen-systeem in de praktijk

 • de Basislaag
  • deze laag moet het transpiratievocht zo snel mogelijk afvoeren waardoor je niet afkoelt
  • aansluitend dragen werkt het beste
  • kan synthetisch of wol zijn (meestal thermo-ondergoed in winter)
 • de tussenlaag of isolerende laag
  • voert transpiratievocht af naar buiten en isoleert.
  • al naar gelang de buitentemperatuur kan het een dikke of dunne laag zijn, of zelfs 2 lagen als tussenlaag.
  • een fleecevest is heel geschikt voor deze laag, maar in echt koude omstandigheden wordt ook een dons jack of een synthetische ‘slaapzakjas’ vaak gekozen
  • de lucht tussen de basislaag en de tussenlaag isoleert extra
  • deze laag is sneldrogend en klein opvouwbaar voor in je rugzak
 • de buitenlaag of water-en-winddichte laag
  • zorgt er voor dat water en wind niet binnen kunnen dringen
  • transpiratievocht moet wel naar buiten kunnen, de stof moet ‘ademen’
  • GoreTex is mijn absolute favoriet, maar er zijn ook goedkopere opties, zeker voor het Nederlandse klimaat

Mijn persoonlijke keuzes voor de verschillende lagen

 • Voor de basislaag heb ik in de winter het liefst merino wol. Het grote voordeel van merino wol vind ik, dat het véél minder stinkt dan synthetische stoffen. Na een dag wandelen in merino wol kan ik het de volgende dag gewoon weer aan, als ik het gedurende de nacht uithang. Dat kan ik mijn omgeving niet aandoen met een synthetisch shirt! Het voordeel van synthetische stoffen is dan weer, dat ze zo gemakkelijk wasbaar zijn en snel drogen. In de zomer gebruik ik vaak een synthetisch wandelshirt dat ik ‘s avonds even door een sopje haal.
 • Voor de tussenlaag gebruik ik simpelweg4 colorful fleece jackets, folded de oude fleecevesten die ik nog heb. Ik kocht er een paar,voordat ik me realiseerde dat dit niet perse de meest klimaatvriendelijke keuze was. (ik heb er 2 van gerecycled plastic, maar toch). Ik probeer me in ieder geval bewust te zijn van het gevaar van fast-fashion en draag dingen tot ze echt versleten zijn. De groen/geel/zwarte trui op de foto is 30 jaar oud en voldoet nog steeds. (Overigens doet mijn lichtgevend oranje fleecevest iets raars met de kleuren van de andere fleecevesten, die in het echt veel sprekender zijn)
 • Voor de waterdichte laag heb ik het liefst een GoreTex jas. Maar toen mijn jas het begaf, liet mijn budget het niet toe om direct een nieuw prachtig exemplaar van Patagonia aan te schaffen. En aangezien ik nog aan het herstellen ben en mijn wandeltijd zelden over de 2 uur gaat, kocht ik een wind-en waterproof jack bij de Decathlon dat voor nu prima voldoet.

Extra tip: Hete thee of koffie mee

Op koudere dagen neem ik gewoonlijk een thermosfles met kruidenthee mee. Verse gemberthee bijvoorbeeld, of sterrenmix of rooibos met sinaasappel. Tijdens een pauze een lekker kopje warme thee drinken maakt een groot verschil. Gecombineerd met een energiegevende snack (een handje cashewnoten bijvoorbeeld) is dat een voldoende grote oppepper om er weer even tegen te kunnen.

Andere tips om warm te blijven?

Ik ben benieuwd. Hoe bereid jij je voor op een winterwandeling? Gebruik je het drie-lagen-systeem? Heb je speciaal thermosondergoed? Nog advies voor mij? Ik zou het waarderen als je het me onder dit artikel liet weten.

Happy Hiking!

Leave a Comment

Verified by MonsterInsights